Inici » El programa » Funcionament

Funcionament

1 – Propostes de temes de recerca i equips d’investigació: 

Anualment s’ofereixen un màxim de vuit recerques adscrites a diferents àrees de coneixement (robòtica, ciències mèdiques, urbanisme, humanitats o ciències socials) amb un impacte social clar, que s’estan desenvolupant en l’actualitat pels equips de recerca de les universitats públiques catalanes. 

2 – Inscripcions i assignació de places: 

Totes les escoles interessades es poden inscriure en l’apartat corresponent, indicant les preferències que tenen pel que fa als temes a treballar. La selecció de les escoles participants, en cas de sobrepassar l’aforament màxim, s’efectua segons l’ordre d’arribada, prioritzant les escoles de nivell socioeconòmic i cultural mitjà o baix.

3 – Reunions inicials per a mestres i equips de recerca:

Es duen a terme reunions formatives pedagògiques a l’inici del projecte per alinear expectatives i poder donar suport en els aspectes formatius que es detecten com a més dèbils.

4 – Jornada inicial de presentació a CosmoCaixa:

Se celebra una jornada inicial en la qual els equips d’investigació exposen als nens i nenes els projectes que estan desenvolupant i el procés de recerca. Després de la presentació, s’obre un espai de diàleg amb els alumnes per començar a situar‐se en l’objecte d’investigació.

5 – Seguiment dels projectes de les escoles:

Cada escola participant rep acompanyament i seguiment durant tot el procés per part de l’investigador/a de referència i l’assessor/a pedagògica. Se celebren dues reunions de seguiment, aplegant els mestres i investigadors que treballen al voltant d’una mateixa temàtica, amb el fi de col·laborar i compartir experiències.

6 – Visita dels investigadors a les escoles: 

Els investigadors participants pacten amb cadascuna de les escoles que treballen al voltant de la seva recerca una visita al propi centre, per col·laborar directament amb els alumnes i mestres.

7 – Congrés científic per a joves investigadors i fira final a CosmoCaixa

Es duu a terme una jornada de presentació final en la qual els alumnes de totes les escoles participants exposen la feina feta durant el curs i els resultats obtinguts als investigadors, les famílies i la resta de les escoles. S’habilita també un segon espai per a una fira amb l’exposició de pòsters i mostra de materials, experiments o treballs realitzats.